معنی " اسلام " و " مُسلِمان " در قرآن مجید
اسلام چيست ؟ و مسلم کيست ؟
بسياري ازپيروان قرآن مجيد فکر ميکنند که تنها اُمت حضرت محمد ص مسلمان هستند. و فکرميکنند که پيروان اديان ديگرغير مسلم و کافر هستند. درحالی که قرآن مجيد درا ين مورد بسيار به وضاحت تشريح کرده است که اديان قبل از شريعت قرآن ، نيز مسلم ناميده ميشوند.
در اينجاچند آيهِ متبرکهِ قرآني نقل ميکنيم ،لطفآ به دقت مطالعه فرمائيد. اديان دراساس و از لحاظ اصول يکى بيشتر نيست:
"حقّ يکى، دين يکى، کتاب يکى" به همين سبب آيات بسيارى در " قرآن" مجيد آمدهاست که بر طبق مدلول آنها همه اديان، با اينکه هريک را بر حسب ظاهر رسولی ديگر و کتابى ديگر و قبله اى ديگر است، و از لحاظ زمان و مکان و از حيث فروع احکام و ظواهر شرايع با هم مغايرت دارد، به نام اسلام ناميده مى شود.
از قول نوح آوردهاند:
"و امرت ان اکون من المسلمين". (سوره يونس، آيه ٧٢) "من مأمورم که مسلمان باشم"
به زبان ابراهيم فرمودهاند:
"و وصى بها ابراهيم و يعقوب يا بنىّ انّ الله اصطفى لکم الدّين فلا تموتون الا و انتم مسلمون". (سوره بقره، آيه ١٣٢) "پسران من نبايد بميرند مگر اينکه مسلمان باشند"
از جانب موسى به مردم زمان او خطاب کردهاند:
"و قال موسى ان کنتم آمنتم بالله فعليه توکلّوا ان کنتم مسلمين". (سوره يونس، آيه ٨٣)
"اگر به خدا ايمان آوردهايد و مسلمان شدهايد، بر او توکّل کنيد".
مناجات ملکه سبا را به درگاه خدا چنين آوردهاند:
"اسلمت مع سليمان لله ربّ العالمين". (سوره نمل، آيه ٤٤)
"با سليمان، براى خدائى که پروردگار جهانيان است، اسلام آوردم"
بيانى را از حواريين عيسى نقل کردهاند که اينان:
"قالوا آمنا بالله و اشهد بانّا مسلمون". (سوره مائده، آيه ١١١) "گفتند: خدايا ما به تو ايمان آورديم و اينک گواه باش که ما مسلمانيم".
پيداست که اگر بتوان اديان نوح و ابراهيم و موسى وعيسى، همه را اسلام ناميد، تفاوت کتاب و قبله، زمان و مکان موجب اختلاف اديان نمى شود.
بنابراين همه اديان اگر چه به حکم عقائد خود کتاب مخصوصى را کتاب خدا بخوانند و شخص معيّنى را صاحب شريعت بدانند و رو به قبله ديگرى نماز بخوانند و حدود متفاوتى را در معاملات و سياسات جارى سازند، همگى در مقام توحيد دين واحدند و به همين معنى است که،
در قرآن مجيد فرمودهاند که:
"انّ الدّين عندالله الاسلام". (سوره آل عمران، آيه ١٩) "دين در نزد خدا اسلام است".
يا :
"و من يبتغ غير الاسلام ديناً فلن يقبل منه". (سوره آل عمران، آيه ٨٤) "هرکه جز اسلام دينى را طلب کند از او پذيرفته نخواهد شد".
__________________________________________________________
(در اين قسمت مى توان از جلد اوّل کتاب تبيان و برهان، تأليف حاج احمد حمدى آل محمّد، ص ٢٨ _ ٣٨ و حواشى مترجم بر اين صفحات استفاده کرد.) تشکر
No comments:
Post a Comment